• White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Pinterest Icon
  • White Instagram Icon

Keto vriendelijke keuken

Keto vriendelijke keuken in 't kort:

  • Heerlijk en eerlijk eten (zo min mogelijk bewerkt).

  • Vlees, vis en kip (uiteraard biologisch).

  • Laag in koolhydraten maar wél; groente (bescheiden porties) en fruit (vooral soorten met minder suikers).

  • Roomboter, kokosolie, noten, zaden/pitten en andere gezonde vetten.

  • Gefermenteerde producten.

  • Alternatief gezoete lekkers.

Vermijden van; 

snelle koolhydraten (granen/brood/pasta/rijst/aardappelen- behalve zoete met mate- suikerhoudende producten)

Je traint je lichaam om vetten (dus ook lichaamsvet) te gebruiken als energiebron in plaats van glucose!

WAT is 'Keto vriendelijk'?

Laag in koolhydraten met gezonde vetten en gemiddeld proteïne.

Met gezonde vetten bedoel ik:

(geklaarde) boter, goede koud geperste olijfolie of kokosolie maar ook bijvoorbeeld rundvet (van grasgevoerde koeien).

Vooral vrouwen van mijn generatie zijn opgegroeid met het idee dat vetarm dé manier was om slank te blijven.

Ik heb daar persoonlijk nooit iets mee gehad, en dat hele cholesterol verhaal wilde er bij mij ook nooit in.

Als je namelijk goed zoekt naar hoe ideeën over gezonde en slechte voeding ontstaan dan ontdek je snel dat de voedingsindustrie daar een behoorlijke invloed op heeft gehad.

Deze blog is echter niet bedoeld als politiek pamflet (er zijn genoeg andere websites die daar voldoende aandacht aan besteden).

Ik merkte al jaren geleden dat ik goed gedij op vet en juist uitdij van suikers.

Brengt mij op het volgende waar ik nooit iets mee kon:

'Eet alles met mate!'

Ongetwijfeld dat er mensen zullen zijn die slank en gezond blijven op die manier.

Maar zo te zien is er wereldwijd een behoorlijke obesitas golf aan het ontstaan en dat gebeurt ondanks alle overheid promotie om vetvrij te gaan eten.

Veel produkten die lager zijn in vetten zijn hoger in suikers.

Zelf geloof ik dat suiker wel degelijk een verslavend effekt heeft. Het triggert in de hersens hetzelfde centrum als cocaïne doet!

En néé, ik ben geen voedingsdeskundige of wetenschapper maar weet wel hoe het voelt om geen weerstand te kunnen bieden aan suiker en hoe fysiek de suikerdrang voelt!

Kortom; onderzoek en ga proberen en ontdek zelf wat goed voor jou voelt!

Ik ben heel zuinig met koolhydraten (en ja die zitten ook in groente!) en vermijd de geraffineerde suiker inmiddels (een heel proces om van die suikerverslaving af te kicken, daarover meer in de Blog).

Van mijn suikerverslaving afkomen door achtereenvolgens wijn (mijn grote passie!) en de rest van de alcohol, koffie (heavy consumer!) en dus de gerafineerde suikers te laten staan;

Is het leven dan nog wel leuk??

JA!!!! 

Ik ben eerlijk; het was echt door buffelen maar de keto vriendelijke keuken heeft me weer puur en echt eten leren waarderen en ik leerde nog zoveel meer dat ik in deze blog ga delen!

(Spoiler alert: Het leven is juist veel leuker doordat ik veel authentieker en niet zo verdoofd door het leven ga.)

 

 

 

Waarom zou je Keto vriendelijk willen eten?

Het heel korte antwoord is;

om je lichaam te trainen om vet te gebruiken als brandstof in plaats van glucose!


In eerste instantie voedingsvet maar ook, indien je gewicht wil verliezen, lichaamsvet.

Keto heeft veel voordelen waaronder een hele rij gezondheidseffecten op korte en lange termijn.

Die voordelen zijn goed te vinden online en zal ik zeker naar verwijzen in mijn blogs.

Voor mij persoonlijk is tot nu de belangrijkste voordeel de enorme vrijheid die ik ervaar; ik ben geen suikerjunk meer, ik kan uren zonder eten zonder tegen de muren op te lopen, mijn energie was altijd hoog maar is nu veel gelijkmatiger, ik heb geen pijntjes meer en opstartproblemen 's ochtends bij het opstaan.

Kortom fantastische resultaten.

En ik ben inmiddels hard op weg om alle 22 kilo die ik in afgelopen paar jaar aankwam tijdens de peri menopauze, kwijt te raken.

En dat allemaal terwijl ik elke dag heerlijk eet!

 

Ik volg géén dieet.

Ik tel helemaal al geen calorieën.

Wel ben ik heel bewust bezig met waar ik mijn lichaam mee aan het voeden ben.

Wat past NIET in de keto- vriendelijke keuken?

-> sterk bewerkte produkten

-> geraffineerde suikers maar ook geen honing en suikers die de bloedsuikerspiegel omhoog jagen

-> bloem en zetmeel rijke produkten/groente

-> rijst/pasta/aardappelen 

Als je gaat onderzoeken wat er allemaal over 'keto eten' wordt geschreven dan wijkt 'keto vriendelijk' in elk geval af door niet in extremen te vervallen;

als je sommige keto specialisten gelooft dan zou je je vol kunnen gieten met olijfolie en pakjes roomboter kunnen eten.

Dat doe ik weer niet ;

ik volg zolang ik gewicht wil verliezen een voor mij perfekt Engelstalig online programma van een health coach waar ik aan de hand genomen wordt om stap voor stap gezonder te eten met behulp van inzichten rondom deze keto voedingswijze.

Ik neem je mee op mijn reis en hoop je te inspireren om de roomboter weer te gebruiken en je behoefte aan slechte suikers de kop in te drukken.

Tot slot; wat bereid ik zoal in mijn Keto vriendelijke keuken?

--> vlees (biologisch en het liefste grasgevoerd rundvlees)/    vis/kip (biologisch)

--> bottenbouillon (onmisbaar oa vanwege gelatine)

--> groente ( meeste met mate , 2 porties per dag)

--> onbeperkt donkergroene groente/kiemgroenten en slasoorten.

--> gefermenteerde produkten (zoals zuurkool en andere groente en waterkefir)

--> avocado chocolade mousse/ chia kokos pudding

--> chocolade 'fat bombs' (en alternatief gezoete produkten)

--> zelfgemaakte mayonaise (in minder dan 2 minuten!)

--> 'keto broodjes' 

--> gedroogde produkten in voedseldroger en oven

--> chips van courgette of boerenkool enz

Ik maak een feestje in de keuken; mijn twee maaltijden per dag (ontbijten doe ik zelden meer; ik heb intermittent fasting omarmd) en snacks worden met liefde bereid.

Want inmiddels ga ik er vanuit dat elke hap die je neemt iets zegt over de mate van liefde die je hebt voor jezelf!